Bevrijdingsroute Montferland gemarkeerd met ‘Luisterkei’

ZEDDAM – Naast het oorlogsmonument aan de Bovendorpsstraat in Zeddam is zaterdagmiddag de ‘Luisterkei Montferland’ onthuld. De luisterplek maakt deel uit van de Liberation Route Europe, het pad dat de geallieerden volgden bij de bevrijding van Europa. “Dat pad loopt op honderd meter van deze Luisterkei”, vertelde Marjolein Jenneskens.

Burgemeester Ina Leppink onthulde de Luisterkei zaterdag met acht kinderen van scholen in Zeddam en ’s-Heerenberg.
Burgemeester Ina Leppink onthulde de Luisterkei zaterdag met acht kinderen van scholen in Zeddam en ’s-Heerenberg.

Jenneskens maakt deel uit van de denktank van de Montferlandse Vereniging voor Toerisme. Samen met de vereniging nam ze vorig jaar het initiatief voor de oprichting van de Stichting Bevrijdingsroute Montferland 1944/45. “Ik was verbaasd dat hier nog geen kei lag”, zei ze onlangs. “In Montferland is namelijk de hardste strijd gevoerd voor de bevrijding van Oost-Nederland. De Duitsers hebben gevochten als leeuwen en gaven de geallieerden tegenstand die niet was verwacht.”

Vanuit de Stichting Bevrijdingsroute Montferland werd vorig jaar juli bij de Nederlandse Liberation Route dan ook een Luisterkei aangevraagd. Na een jaar wachten, is deze zaterdag eindelijk onthuld. Dat gebeurde onder andere in het bijzijn van de initiatiefnemers, Frans Vervoordeldonk, directeur van hoofdsponsor Rabobank Graafschap-Zuid, en manager Manuel Hezeman van Achterhoek Toerisme.

Familie Pas
Burgemeester Ina Leppink en acht kinderen van scholen uit Zeddam en ’s-Heerenberg onthulden de kei. Door middel van een QR-code op de kei kan het bevrijdingsverhaal van de Zeddamse familie Pas worden beluisterd. ‘We lagen tijdens de bevrijding om en om in de schuilkelder, terwijl rondom de boerderij de granaten ongenadig hard insloegen’, vertelt het verhaal. ‘Als vader de volgende ochtend de ravage opneemt, ziet hij verderop het levensloze lichaam van een Duitse soldaat liggen. Zeddam is dan al bevrijd.’

Bij de Luisterkei is ook de Bevrijdingsroute Montferland 1944-1945 uitgebracht. Deze fiets-, wandel- en autoroute heeft een lengte van 35 kilometer en loopt langs markante punten in het oorlogs- en bevrijdingsgebied, zoals het kanon in ’s-Heerenberg en De Korenhorst in Lengel. Aan het einde van het jaar worden ook de acht Luisterkeien in de Achterhoek verbonden middels een tiental fiets-, wandel- en autoroutes.

Meer informatie op www.liberationroute.com of via bevrijdingsroute@montferlandpromotie.nl.