Berghse Kei voor vrijwilligers Gertrudis

’s-HEERENBERG – De hoogste onderscheiding van carnavalsvereniging d’Olde Waskupen is uitgereikt aan de vrijwilligers van woonzorgcentrum en verpleeghuis Gertrudis in ’s-Heerenberg. Zij kregen gisteravond de Berghse Kei uit handen van prins Thiemo I.

De vrijwilligers van het Gertrudis kregen vrijdagavond de Berghse Kei uit handen van prins Thiemo I.

Jaarlijks reikt het bestuur van de carnavalsvereniging de Berghse Kei uit aan een persoon of instelling die zich op maatschappelijk of sociaal-cultureel gebied verdienstelijk heeft gemaakt voor de samenleving.

Dit keer ging die eer uit naar de vrijwilligers van het Gertrudis, die in het vervolg door het leven gaan als Ridder in de orde van de Berghse Kei. In het eigen Hof van Hedel (binnenplaats van het Gertrudis) mochten de vrijwilligers Netje Berndzen-Kniest, Wilco van den Berg en Gert Wassink, als ambassadeurs van alle vrijwilligers, de onderscheiding in ontvangst nemen.

“Door de bezuinigingen in de zorg en juist in deze tijden, nu de zorgvraag erg hoog is, krijgen de werknemers van Gertrudis veel voor hun kiezen. Er is bijna alleen tijd voor echte zorg en minder tijd voor de menselijke kant. Daar zetten de vrijwilligers van het Gertrudis zich voor in. Zij maken voor de mensen het verschil tussen gewoon oud worden en fijn oud worden”, verklaart de carnavalsvereniging haar keuze voor de vrijwilligers van het woonzorgcentrum.

Commandeurs
Eerder op de avond werden al drie andere belangrijke onderscheidingen uitgereikt. Na het onthullen van het monument op het Stadsplein werden de commandeurs in de orde van d’Olde Waskupen bekend gemaakt. Commandeurs zijn mensen die zich ingezet hebben voor het carnavalsfeest in Waskuupstad, zowel binnen de vereniging als in buurten en straten.

Francina te Booij werd benoemd tot commandeur in de orde van d’Olde Waskupen, omdat ze heel erg betrokken is geweest bij het carnavalsfeest in ’s-Heerenberg. Daarnaast is ze al jaren actief voor de Heemkundekring Bergh en de pastorie en heeft ze sinds eind maart samen met haar man Hans hotel Heitkamp overgenomen. Samen hebben zij ervoor gezorgd dat ook nu het carnavalsfeest in Heitkamp blijft bestaan. Ook heeft ze haar man de ruimte gegeven om veel tijd te steken in de Buutcommissie van d’Olde Waskupen met onder andere als gevolg de pronkzitting XL.

René Loskamp kreeg het commandeurschap voor zijn werkzaamheden binnen de buurtvereniging van de Van Rooijenstraat en de Touwslagersbaan. Ook heeft hij een leidende rol bij de carnavalsvriendenclub de Lutsers. Daarnaast speelt hij in het Hausz orkest dat sinds jaar en dag de muzikale omlijsting verzorgt bij de jeugdpronkzittingen. René is bestuurslid van Harmonie Crescendo en de Zwem & Poloclub Montferland. Ook is hij erg druk voor Brandweer Bergh en de organisatie van de concerten van de  Barghse jonges.

Fred Willemsen kreeg eveneens het commandeurschap voor zijn verdiensten binnen de carnavalsvereniging. Hij heeft jaren bij de Raad van XI gezeten, zat in het bestuur van de vereniging als penningmeester en is daarnaast ook al jaren actief als één van de zangers bij de Barghse Jonges. Voor het komende concert van de Barghse Jonges in 2018 is hij wederom de penningmeester van de stichting.

Motto
Ook werd een speciale onderscheiding uitgereikt aan de bedenker van het carnavalsmotto van 2018 ‘Daor geet ’t um’. Die eer ging dit jaar uit naar Pieter Hendriksen. Pieter leverde vorig jaar, net als oud-prins Jan Meuleman, het motto in, dat uiteindelijk door de Olde Joekels gekozen werd tot het motto van 2018.