Berghse Kei voor voetbalvereniging MvR

’s-HEERENBERG – Voetbalvereniging MvR uit ’s-Heerenberg is uitgeroepen tot ‘Ridder in de orde van de Berghse Kei’. Dit is de hoogste onderscheiding van carnavalsvereniging d’Olde Waskupen uit ‘s-Heerenberg.

Van links naar rechts: bestuursleden van MvR Jos Marissink, Rik Mijnen, Willy Stein en voorzitter van d'Olde Waskupen Eugène te Wildt. Foto Theo Sommers
Van links naar rechts:
bestuursleden van MvR Jos Marissink, Rik Mijnen, Willy Stein en voorzitter van d’Olde Waskupen Eugène te Wildt. Foto Theo Sommers

De onderscheiding wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon, groep of instelling die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt op sociaal-cultureel of maatschappelijk gebied. In het verleden werd de Berghse kei, onder andere, al uitgereikt aan de stichting Bergh in het zadel, Okidoki radio en Pater Johan Berndsen. Vorig jaar was Harmonie Crescendo de gelukkige.

Op vrijdagavond organiseerde d’Olde Waskupen een receptie voor Prins Henk II en jeugdprins Dave I in zorgcentrum Gertrudis, waar de onderscheiding werd uitgereikt. De club kreeg de onderscheiding uit handen van de carnavalsvereniging, omdat het op een goede manier de nek uitsteekt in ’s-Heerenberg en zo bijdraagt aan een gezondere samenleving waar de computers het steeds vaker winnen van lekker buiten spelen.

Commandeurs
Vrijdagavond werden ook de Commandeurs in de Orde van d’Olde Waskupen benoemd. Deze onderscheiding gaat naar mensen die zich bijzonder ingezet hebben voor de carnavalsvereniging, buurten , straten of vriendengroepen.

De eer ging dit jaar uit naar Edmond Velthausz, Xander Nijhof en Ruud Tousain. Velthausz kreeg de eervolle onderscheiding voor zijn muzikale inzet tijdens de carnaval met Harmonie Crescendo, de blaoskapel en dweilorkesten.

Xander Nijhof werd tot commandeur benoemd vanwege zijn vele grafische werkzaamheden voor de vereniging. De jaarlijkse posters, buttons, speldjes, maar ook voor de carnavalskrant en prinsenpresentatie is hij altijd druk in de weer.

Ook Ruud Tousain is tot commandeur benoemd. Hij is jaren lang actief geweest binnen het bestuur van d’Olde Waskupen als kanselier. Daarnaast is hij ook lid en voorzitter van de Raad van 11 geweest. Hij is op meer fronten actief en zet zich, onder andere, ook in voor het Bosmanhuus in Lengel.

Ook de bedenkers van het Waskupenmotto 2015, ‘Dat mo-j belève!’ werden door de carnavalsvereniging in het zonnetje gezet. Jackeliene Ruttenberg en Marcel Schuurman bedachten het motto en daarom kreeg Jackeliene een onderscheiding en een oorkonde van Prins Henk II.