Benefietconcert Burgers van Diem voor Het Kom-Fort

DIDAM – De huidige bewoners van Diem die iets doen voor de toekomstige bewoners van Diem. Dat is het idee achter het benefietconcert dat Burgers van Diem zaterdag 28 oktober houdt voor Het Kom-Fort. In het in aanbouw zijnde Driestroomhuis krijgen tien jong volwassenen met een verstandelijke beperking een eigen appartement.

De toekomstige bewoners van Het Kom-Fort met het zorgpaar voor het in aanbouw zijnde Driestroomhuis. De bewoners tonen allemaal de achterkant van de entreekaarten, waarop ze hun eigen droomhuis hebben getekend.

“Met de opbrengst van het benefietconcert willen we de extraatjes voor de bewoners van Het Kom-Fort bekostigen”, vertelt Paul Loeters. Zijn zoon Jelle is één van de tien bewoners, die eind maart 2018 hoopt de sleutel van zijn nieuwe huis te krijgen. Loeters is ook voorzitter van de stichting, die ruim tien jaar geleden al het initiatief nam voor de bouw van het appartementencomplex.

“Het geld wordt onder andere besteed aan de inrichting van de gemeenschappelijke ruimte”, zegt Loeters. “Maar er komt ook een gezamenlijk terras, waarvoor tuinmeubels en planten moeten worden aangeschaft. Hiervoor hebben we al wat meubilair gekregen van de Rabobank Arnhem en Omstreken. Verder willen we een potje reserveren dat het zorgpaar kan gebruiken om af en toe een uitje voor de bewoners te organiseren.”

Zorgpaar
Het zorgechtpaar vond de groep ouderparen, die zich verenigde in Het Kom-Fort, twee jaar geleden in Nicole Schouten en Dave Romme. Zij gaan samen met hun kinderen Ot, Saar, Fos en Boet wonen in Het Kom-Fort. “We geven de bewoners de zorg die ze nodig hebben”, vertelt Schouten. “Verder proberen we ze zo zelfstandig mogelijk te laten wonen. Iedereen heeft een eigen appartement, maar we eten wel gezamenlijk en bieden ze een bepaalde dagstructuur aan.” Dat doen ze onder de vlag van de zorgstichting Driestroom.

Het benefietconcert op zaterdag 28 oktober vindt plaats in de theater- en filmzaal van Meulenvelden. “Die kunnen we afsluiten, zodat de bewoners van het woonzorgcentrum er zo min mogelijk last van hebben”, zegt Loeters. “Hier is plek voor zo’n 300 mensen. Maar mocht er zoveel belangstelling zijn dat we 500 kaarten verkopen, dan wijken we wellicht uit naar de markthal.”

Muzikanten
Aan het concert wordt belangeloos meegewerkt door een groep Didamse muzikanten. Zo kunnen de bezoekers bij binnenkomst genieten van de muziek van Peter Loeters, broer van Paul. Vervolgens zijn er optredens van de bands Brood op de Plank en Pluto 34, waarin zoon Sil Loeters speelt.“We eindigen met een jamsessie, waarbij alle muzikanten samen spelen. Dan drumt ook Erik Hendriks mee, één van de toekomstige bewoners van Het Kom-Fort. Hij heeft drumles van een andere bekende Didamse muzikant, Nico Groen.”

Het concert begint om 19.30 uur en eindigt om 23.30 uur. Kaarten zijn voor 10 euro verkrijgbaar bij Burgers van Diem (Waverlo 14). De volledige opbrengst van de kaartverkoop gaat naar het goede doel.

Wandeling
Naast het benefietconcert zijn er meer initiatieven om geld op te halen voor extraatjes voor de bewoners van Het Kom-Fort. Zo organiseert ouder Ludo Hageman op woensdag 22 november een gesponsorde wandeltocht vanuit Elst naar Het Kom-Fort in Didam.

“Samen met de bewoners, ouders en familieleden lopen we van Restaurant De Droom in Elst, dat wordt gerund door mensen met een beperking, naar het droomhuis van onze kinderen in Didam”, vertelt Hageman. “Daar aangekomen vieren we het hoogste punt van Het Kom-Fort met pannenbier.” Niet alle deelnemers lopen overigens het hele stuk van Elst naar Didam, zij sluiten onderweg bij de stoet aan.

Documentaire
Tenslotte heeft het Driestroomhuis onlangs ook nog een bijdragen van 1500 euro vanuit het Stimuleringsfonds van de Rabobank Arnhem en Omstreken gekregen. “Van dit geld willen we een documentaire laten maken over de totstandkoming van Het Kom-Fort en het leven van de bewoners van het huis”, zegt Loeters. Hierover zijn we op dit moment in overleg met en filmmaker.”