Barghse Jonges met inspirators Bläck Fööss op podium

’s-HEERENBERG – Met de productie van drie cd’s en drie benefietconcerten werd de afgelopen twaalf jaar al ruim twee ton opgehaald voor de kankerbestrijding. Dus keken de fans van de Barghse Jones al weer reikhalzend uit naar een nieuw album. Een vierde cd blijft echter uit. In plaats daarvan geeft de ’s-Heerenbergse dialectband op zaterdag 13 september een groots Open Air Benefiet Concert samen met hun inspirators, de Bläck Fööss uit Köln.

De Bläck Fööss staan zaterdagavond samen met de Barghse Jonges op één podium.

De Bläck Fööss staan zaterdagavond samen met de Barghse Jonges op één podium.

Voor het spektakel wordt deze week de hele Emmerichseweg in ’s-Heerenberg afgezet, vanaf de Plantsoensingel tot de oude grens. Hier wordt een evenemententerrein ingericht, dat plaats biedt aan zo’n vierduizend toeschouwers. De vijfhonderd kaarten voor het VIP-dek bij ‘de Peer’ zijn al verkocht. Voor de 3500 plaatsen op het ‘veld’ zijn nog enkele honderden kaarten beschikbaar.

,,We zetten een podium neer van achttien meter breed met een catwalk van zes meter’’, vertelt Marcel Giezenaar, voorzitter van de Stichting Barghse Jonges. ,,Aan de zijkanten plaatsen we twee grote videowalls, waarop onder andere de teksten van de nummers worden afgebeeld. Veel mensen verstaan de teksten, die in het Keuls plat worden gezongen, van de Bläck Fööss niet. Ze waarderen daarom de inhoud niet. Als ze mee kunnen lezen, zien ze dat het Keuls plat eigenlijk heel dicht bij ons dialect ligt en weten ze ook wat ze zingen.’’

Inspirators
Giezenaar is niet alleen voorzitter van de stichting, samen met Willy Stein schrijft hij ook de teksten voor de Barghse Jonges. Als groot fan van de Bläck Fööss laat hij zich hierbij inspireren door de muziek van de Duitse band. De Barghse Jonges brengen dan ook veel nummers van de Bläck Fööss, vertaald naar hun eigen dialect.

,,Tijdens het concert worden er dertig nummers gespeeld’’, zegt Giezenaar. ,,Tien door de Bläck Fööss, tien door ons en tien samen. De openingssong ‘De Grens’ is speciaal voor het concert geschreven en staat al op Youtube. De nummers die we samen doen, spelen we half in hun en half in onze versie. Ze zijn in elkaar gevlochten en gaan vloeiend over van het Keuls naar het Barghs dialect. De afgelopen maanden hebben we alle arrangementen op elkaar afgestemd. Vrijdag is de hele show samen met Bläck Fööss in Keulen gerepeteerd.’’

De opbrengst van het Open Air Benefiet Concert gaat naar KWF Kankerbestrijding en de Deutsche Krebshilfe en wordt naar ratio verdeeld. ,,Elk verkocht kaartje en drankje gaat rechtstreeks naar het goede doel’’, weet Giezenaar. ,,Tien horecabedrijven staan vrijwillig hun personeel af en het bier hebben we van Veltins gekregen. Alle kosten zijn inmiddels gedekt door de sponsoren.’’

Kaarten
Kaarten voor het concert kosten 22 euro en zijn verkrijgbaar bij Kachelhöltje in ‘s-Heerenberg, Primera de Moriaan in Didam en via die website www.concerttegenkanker.nl. Op deze site is ook alle informatie over de twee bands, het concert, de sponsoren en het parkeren te vinden. Voor meer informatie over de Barghse Jonges, Bläck Fööss en hun muziek kunnen de sites www.barghsejonges.nl en www.blaeckfoeoess.de worden geraadpleegd. 

Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.