Barghse Jonges en Bläck Fööss spelen 90.000 euro bijeen

’s-HEERENBERG – Het benefietconcert van de Barghse Jonges en Black Fööss heeft zaterdagavond maar liefst 90 duizend euro opgeleverd. Er ging een luid gejuich op toen een trotse spreekstalmeester, Theo Mijnen, dat direct na afloop van het concert bekendmaakte. “Het was een schitterende apotheose van een schitterende avond.”

Vanaf de vip-tribune had men een mooi zicht op het heerlijke sfeertje beneden.

Vanaf de vip-tribune had men een mooi zicht op het heerlijke sfeertje beneden.

Dat ze konden zingen, de Barghse Jonges, dat wisten we al. Dat ze konden organiseren, dat wisten we ook al wel. Maar dat ze zo’n geweldig concert op poten zouden kunnen zetten, dat had niemand durven dromen. Of toch wel: één grote dromer, Marcel Giezenaar. Hij liet die droom ook werkelijkheid worden. “Grote klasse wat Giezenaar en de zijnen van de grond hebben weten te krijgen.”

Het begon allemaal met het belachelijke idee om de Keulse topband Black Fööss te vragen om samen met hen een concert ten bate van de kankerbestrijding te geven. Een idee, ingegeven op basis van de nodige alcohol. Maar laten nou die bijna wereldberoemde Keulse carnavalisten nog ‘ja’ zeggen ook.

Bajo-arena
Met name Marcel Giezenaar heeft dat geweten. Wat heeft hij zichzelf en zijn makkers niet op de hals gehaald. Het begon allemaal met plannen maken en het ene idee was nog gekker dan het andere: de Emmerikseweg moest omgebouwd worden tot Bajo-arena. Onder het motto ‘wat mot dat mot’ werd besloten de (oude) grens met Duitsland te sluiten, werden er bomen en struiken gekapt (die later herplant worden), werden overdekte tribunes, een enorme paraplu en een podium besteld en door vrijwilligers opgebouwd.

Voor de techniek werd een professioneel team aangetrokken, T3live, dat in Nederland en Belgie bij alle grote shows betrokken is. Zo heeft T3live bijvoorbeeld de techniek voor de rechtstreekse uitzending van The Passion gedaan.

Natuurlijk kost dat allemaal een paar centen, maar dat gaat niet ten koste van de opbrengst voor de kankerbestrijding. Voor alle kosten staat een groot aantal sponsors garant. De verkoop van de 3000 entreekaarten à 22 euro en de opbrengst van de totale drankverkoop komt geheel ten goede aan de Nederlandse en Duitse kankerbestrijding. De verdeling gebeurt naar rato van de kaartverkoop in Nederland en Duitsland en de sponsoring uit beide landen.

Dat de meeste kaarten in Nederland aan de man werden gebracht, zal niemand verbazen. Het liep als een trein. Drieduizend toeschouwers bevolkten de begane grond van de Bajo-arena. Op de drie meter hoge vip-tribune stonden of zaten bijna 400 man en op een extra tribune voor mensen die slecht ter been zijn was het ook vol. Toen kon het spektakel beginnen.

Samenwerking
Het begon vertederend met het ‘Jugendchor St. Georg’ uit Hüthum, begeleid door de muzikanten van Black Fööss. Ze zongen drie Bajo-liedjes, onder andere over hoe het is ‘Bi-j ons in Bargh’. Vervolgens fristen de Barghse Jonges het geheugen op met wat overbekende liedjes uit hun repertoire en deden de Black Fööss solo hetzelfde. Het spektakel begon pas goed toen de beide groepen lieten zien dat het gezamenlijk oefenen en de sta ges in Keulen niet voor niets waren geweest. Het werd een spektakel van jewelste en het publiek genoot er enorm van en werd steeds enthousiaster.

Dat enthousiasme straalden beide groepen ook uit. Wömmel Lückerat, de Keulse bandleider, sprak dat ook uit. In onvervalst Keuls plat, dat erg veel op het ’s-Heerenbargs plat lijkt, of is het andersom, zei hij enorm verrast te zijn over de samenwerking, maar ook over de ontvangst op die zaterdag en de prachtige entourage die ze tegenover Gouden Handen aantroffen. Dat hadden ze nog niet eerder meegemaakt. Een mooier en terechter compliment konden de Barghse Jonges niet krijgen.

Marcel Giezenaar was na afloop dan ook een heel tevreden man: “Het is allemaal boven verwachting goed verlopen. Een geweldige opbrengst, een paar duizend mensen die genoten hebben en een sfeertje waar je u tegen zegt. We hebben er met veel mensen veel tijd in gestoken, maar het is het allemaal waard geweest.”

Facebooktwittergoogle_plus

Sjaak Reumer
Over de schrijver
Sjaak Reumer is geboren en getogen in ’s-Heerenberg en was tot zijn pensionering gedurende meer dan 40 jaren werkzaam als boekhouder bij Rabo Verpakkingen B.V. Zijn hobby’s zijn onder meer het organiseren van wielerwedstrijden, zoals in het verleden de Grote Prijs Wieler Revue en tegenwoordig de Henk Lubberding Classic en het schrijven voor diverse bladen. Zo maakt hij al jaren deel uit van de redactie van carnavalskrant De Waskuup. Daarnaast is hij oud-prins en erelid van de ’s-Heerenbergse carnavalsverenging en is hij sinds zijn pensionering PR-voorzitter van Bergh in het Zadel voor de Kankerbestrijding.