Azem aan de Laak groeit uit tot theaterspektakel

AZEWIJN – Na een lange periode van voorbereiden was het dan eindelijk zover. Vanaf dinsdag 10 juni werd het dorpsplein in Azewijn langzaam omgebouwd tot een uniek theater. Hier vond op zaterdagavond de eerste voorstelling van Azem aan de Laak plaats.

Azem aan de Laak verslagOm 19.15 uur staan de eerste mensen al in de rij. De gezonde spanning en zenuwen zijn ruim waar te nemen bij de spelers en organisatie. Dan de start van het Azemse totaaltheater. Het begin is wat stroef, maar na een minuut of tien begint de trein te rijden en gaat in een vloeiende beweging naar het slotstuk.

De voorstelling met meer dan 120 deelnemers, een groot blaasorkest, dansgroepen, koor, solisten, toneelspelers en de vertellers die iedereen bij de hand nemen langs de historie van Azewijn, maar met een romantisch sausje. De zoektocht van Aswi van Aeswyn naar de liefde van zijn leven. Zelf de paardjes van boer Hein, die meedoet met zijn kar, leveren letterlijk en figuurlijk een bijdrage aan het toneelstuk. Alsof het erbij hoort.

Keihard is er gewerkt achter de schermen en bij de jongens van de techniek en het floormanagement. Het op tijd starten van foto’s en filmpjes ter ondersteuning van het verhaal. Het blijkt een geheel te zijn. De samenwerking tussen alle onderdelen valt als puzzelstukjes in elkaar. In het slotlied wordt gezongen ‘Samen kun je alles aan! en dat blijkt.

Begin mei werden er in het dorp filmopnamen gemaakt, die tijdens het theaterspektakel op groot scherm werden vertoond. Foto pr
Begin mei werden er in het dorp filmopnamen gemaakt, die tijdens het theaterspektakel op groot scherm werden vertoond. Foto pr

De voorstelling van zondagmiddag beloofd een warme zit te worden. De zon hoog aan de hemel. Weer een rij bij de toegangspoort, gemaakt door de scouting. Iedereen neemt weer plaats. De voorstelling gaat vanaf het begin af aan als een vloeiende stroom voor het voetlicht langs. Tijdens de pauze probeert iedereen wat verkoeling te zoeken’, maar niemand verlaat de warme tribune of het theater. Iedereen wil de ontknoping meemaken.

Na het slotlied en de line-up van alle deelnemers sterft pas langzaam het applaus weg. Er wordt nog lang nagenoten van dit prachtige theater en de sfeer die het uitdroeg. De lofuitingen zijn voor alle deelnemers en de regisseur. Samen stonden we erg sterk en trots kijken we terug op een uniek project.