Avondje ‘Wagens Kieken’ met de jeugd

LOIL – Drie groepen met ruim tien kinderen vertrokken vrijdagavond 19 januari door Loil om ‘wagens te kieken’. In verschillende groepen kon de jeugd deze avond een kijkje in de keuken nemen bij een aantal wagenbouwers van De Vrolijke Drammers.

Edwin van Onna laat de jeugd zien hoe de carnavalswagens worden gebouwd. Foto Inge Jentink

De Vruutduuvels, Boezemvrienden, Kruumels, Rakkenakkies/Sökkels en de Duuvels stelden deze avond hun schuurdeuren open voor de jeugd. Uit Didam, Loil en Nieuw-Dijk kwamen de kinderen van diverse scholen naar deze activiteit. Met grote ogen zagen ze bijvoorbeeld bij de Vruutduuvels wel ‘hele grote koppen die ook nog eens ergens anders opkomen’.

Ook bij de Boezemvrienden keken ze hun ogen uit. moeilijk voor te stellen hoe de verschillende koppen en stukken van de wagen uiteindelijk bij elkaar gevoegd worden. Bij de Kruumels kon er volop gestickerd worden en gingen de jongelui fanatiek aan de slag. Bij de Rakkenakkies/Sökkels konden ze daarna de mannen helpen en was het bijna lastig om ze mee te krijgen naar de Duuvels.

Al met al een zeer geslaagde en gezellige avond. “En één ding is zeker: de jeugd heeft veel inspiratie opgedaan en het zal niet lang duren voor degenen die nog niet meelopen in de Bolderkaropocht of zelf een wagen bouwen, zelf ook willen beginnen met bouwen”, zegt Inge Jentink, bestuurslid van De Vrolijke Drammers. “Iedereen kijkt ernaar uit om de wagens op zondag 11 februari door de straten van Loil en Didam te zien trekken. Ze hebben er vanavond in ieder geval zelf een kleine bijdrage aan geleverd.”