Avondje Vrienden van Sprinkhanen met Zeljko Petrovic

NIEUW-DIJK – Op sportpark de Meikamer in Nieuw-Dijk vond vrijdag 28 april weer de jaarlijkse avond van ‘Vrienden van Sprinkhanen’ plaats. Hiervoor was dit keer oud-voetballer en trainer Zeljko Petrovic uitgenodigd. Hij werd na de pauze geïnterviewd door de landelijke bekende (sport)journalist Eddy van der Ley van het Algemeen Dagblad.

Zeljko Petrovic. Foto Frank Buiting

Op een open manier nam Van der Ley de voetbalcarrière van Petrovic door, waarbij ook de mens Petrovic goed in beeld kwam. Petrovic toonde zich tijdens het interview als een veelzijdig man met veel ervaring en contacten in de nationale en internationale voetbalwereld. Hij bleek met veel bekende spelers gevoetbald te hebben, zoals Diego Maradonna, Roberto Carlos, Messi en Cristiano Ronaldo.

Ook was hij een vlotte prater. Johan Derksen noemde hem ooit een babbelzieke Joegoslaaf. Petrovic gaf aan dat hij hier niet mee kon zitten. “Derksen heeft kennis van voetbalzaken en zegt altijd eerlijk wat hij denkt.”

Carrière
Petrovic werd op 13 november 1965 geboren in Montenegro. Als speler was hij in het voormalige Joegoslavië actief voor FK Budućnost en Dinamo Zagreb. Bij Dinamo groeide hij uit tot één van de talentvolste Joegoslavische rechtsbacks, wat hem een plaatsje in het nationale elftal opleverde.

Na een mislukt avontuur bij Sevilla FC verhuisde hij naar Nederland, waar hij voor FC Den Bosch, RKC Waalwijk en PSV speelde. Eén van zijn hoogtepunten in zijn spelerscarrière was het  kwalificeren en het deelnemen aan het WK 1998 in Frankrijk. “In Sevilla moest ik mijn nummer 10 positie afstaan aan Maradonna”, zegt Petrovic. “Nadat Diego was afgekickt van zijn cocaïneverslaving werd hij in 1992 toegevoegd aan de selectie van Sevilla. Daarna kwam ik nauwelijks meer aan spelen toe.”

Na zijn laatste jaar als speler van RKC Waalwijk in 2004 ging Petrovic het trainersvak in. Hij begon als assistent-trainer van Ruud Gullit bij Feyenoord. Op 23 mei 2005 vertrok het trainersduo na een teleurstellend seizoen. “Gullit is nog steeds een goede vriend, aan wie ik indien nodig wel een nier wil afstaan.”

Hierna vervolgde hij zijn loopbaan als hoofdtrainer van Boavista en volgde hij in Nederland de cursus betaald voetbal. Hij werd hoofdtrainer van zijn oude club RKC Waalwijk en vervolgde zijn trainerschap bij Hamburger SV, West Ham United, Uruwa Red Diamonds, Anzji, Al-Shaab, Sunderland en ADO Den Haag. Ook was hij  assistent van Dick Advocaat bij de nationale ploeg van Servië. Op voorspraak van Advocaat werd hij in 2016 aangesteld als hoofdtrainer van ADO Den Haag.

Anekdote
“Toen ik bij RKC voetbalde, kreeg ik een uitnodiging om als gastspeler te fungeren in een benefietwedstrijd van het Braziliaanse voetbalelftal tegen Borrussia Dortmund. Ik had in het verleden goede contacten met enkele spelers van Brazilië”, vertelt Petrovic. “Hiervoor had ik bij RKC om een vrije dag gevraagd. Toen ik de volgende dag weer ging trainen in Waalwijk was trainer Jol ‘not amused’ vanwege de risico’s die ik had gelopen op blessures. Ik wist niet dat de hele wedstrijd door de Nederlandse televisie was uitgezonden en viel daardoor door de mand.”

Over Ernie Brandts, Ronaldo en Messi
Als scout van PSV haalde Ernie Brandts Petrovic naar Eindhoven, waar hij veel successen vierde. “Hoewel Christiano Ronaldo bij de meeste mensen bekend staat als een playboy ken ik hem vooral als een fijn mens met het hart op de goede plaats, die veel doet voor goede doelen en minderbedeelden. Messi is meer met zichzelf bezig dan met de medemens en daardoor zeker niet sociaal. Hij heeft vaak lak aan zijn omgeving en gaat zijn eigen gang, maar is wel onmisbaar voor elk elftal vanwege zijn bijzondere voetbalkwaliteiten.”

In februari 2012 werd Petrovic samen met Ton du Chatinier assistent van Guus Hiddink bij Anzji Machatsjkala. Deze functie zou hij anderhalf jaar vervullen. “Vanwege het politieke klimaat in Rusland lag het trainingskamp nabij Moskou en qua huisvesting waren we bijna buren van president Poetin.”

Toekomst
Na zijn mislukte avontuur bij ADO Den Haag (‘waar ik overigens niet ben ontslagen, maar zelf ben opgestapt’) verwacht Petrovic niet dat hij in Nederland nog snel aan de slag kan. “Wellicht is Europa een optie of anders China. Op het einde van mijn carrière hoop ik terug te keren mij mijn oude liefde RKC of FC Den Bosch.”

Ook zei hij nog iets over de toekomstige samenwerking tussen Sprinkhanen en DVC. “In elk klein dorp is samenwerking met anderen wenselijk. In een dorp is veel meer mogelijk dan in de stad, waar het individu nog altijd veel zelf bepaald. In een dorp is nog collectiviteit en echte clubliefde aanwezig en dat moet ook zo blijven.”

Vrienden van Sprinkhanen
De tijd voor de pauze werd ingevuld door ‘Vrienden van Sprinkhanen’. In een overvolle en kantine heette Frank Tiemessen namens de Vrienden alle aanwezigen van harte welkom. “Vanwege gezondheidsreden kan hoofdsponsor Rob Kummeling niet aanwezig zijn. De organisatie van de avond is financieel mede mogelijk gemaakt door sponsoring van De Wehlse Bijenkorf.”

Frank Tiemessen overhandigt de cheques namens Vrienden van Sprinkhanen aan voorzitter Frans van Vugt. Foto Frank Buiting

Hierna kreeg voorzitter Frans van Vugt het woord. Hij memoreerde onder andere aan het plotselinge overlijden van Theo Berendsen. Bij zijn afscheid, waarbij de voetbalvereniging nauw was betrokken, werd op initiatief van de familie een gift gevraagd voor de Vrienden van Sprinkhanen. Dit leverde een bedrag op van 2665 euro op. De voorzitter nodigde iedereen uit om met een idee te komen om Theo op een passende wijze blijvend te gedenken.

Namens de Vrienden van Sprinkhanen mocht de vereniging voor vervolgens voor 6000 euro aan giften in ontvangst nemen. Na een stemming werd dit jaar gekozen voor een koffiezetapparaat voor de kantine, een abonnement op Fox Sport voor de kantine, ballen voor de jeugd en trainingspakken voor het tweede elftal van Sprinkhanen. Frank Tiemessen overhandigde de vier cheques aan Frans van Vugt.

De ‘Vrienden van Sprinkhanen’ is een initiatief van voetbalvereniging Sprinkhanen met als doel de accommodatie en faciliteiten verder te verbeteren. Door een bijdrage van 50 euro per jaar wordt dat mogelijk gemaakt. Het aantal leden dat is aangesloten bedraagt momenteel 133. Ook ‘Vriend’ worden van Sprinkhanen? Kijk dan op de website www.sprinkhanen.nl voor meer informatie. ‘Vriend van’ is ook leuk als cadeau om iemand te geven of om te krijgen.