Afscheid Antoniusschool: ‘Ik wilde de school nog even in’

NIEUW-DIJK – Over twee weken sluit de Antoniusschool in Nieuw-Dijk definitief de deuren. Afgelopen vrijdag konden de inwoners van het dorp en andere belangstellenden al afscheid nemen van het gebouw. Ze liepen nog één keer een rondje door de school en haalden daarbij tal van herinneringen op. “Ik heb hier zelf op school gezeten en wilde er nog even in.”

Oud-leerlingen en andere belangstellenden haalden vrijdag herinneringen op aan de Antoniusschool. “We gingen met de platte wagen op schoolreisje naar zwembad de Byvoorde in Wehl”, zegt Daisy van de Waterlaat-Scheerder (roze shirt).

“Vorig jaar heeft mijn dochter hier haar basisschooltijd afgesloten”, zegt Daisy van de Waterlaat (41), terwijl ze door één van de vele fotoboeken met oude klassenfoto’s bladert. “Het is jammer dat de school dichtgaat. De Antoniusschool is toch de basis voor veel verenigingen in Nieuw-Dijk. Hier ontstaan de eerste carnavalsgroepjes voor De 11jes en komen de leden van de schutterij en Sprinkhanen vandaan. Ik ben bang dat je die dadelijk kwijt bent.”

Schoolreisjes
Zelf heeft ze vooral mooie herinneringen aan de school. Zo denkt ze met plezier terug aan de schoolreisjes naar openluchtzwembad de Byvoorde in Wehl. “Daar gingen we op de platte wagen naartoe. Dat is vanwege de veiligheid tegenwoordig ondenkbaar.” Of aan meester Frans Staring, die altijd met zijn handen achter in de broek bij de deur een sigaartje stond te roken.

“In groep 8 stond John Evers voor de klas”, weet Van der Waterlaat nog. “Maar hij raakte overspannen en toen kregen we Cecile Tiemessen als juf. Zij maakte een portret van alle leerlingen en dat kregen we aan het einde van het schooljaar mee naar huis. Dat portret heb ik nog steeds en hangt bij ons aan de muur.”

Alard Roose, die van 1993 tot en met 2003 conciërge was op de Antoniusschool, nam vrijdag ook nog één keer een kijkje op zijn voormalige werkplek. “Ik heb overal foto’s van gemaakt”, vertelt hij. “Over een paar maanden is alles plat en roepen ze ‘hadden we nog maar wat beelden’.” Hij heeft alleen maar goede herinneringen aan de school. “Mijn grootste wens was ooit om te trouwen en kinderen te krijgen, maar ik ben altijd vrijgezel gebleven. Toch is die wens deels uitgekomen. Hier had ik namelijk 200 kinderen.”

Leerlingenaantal
Dat aantal haalt de Antoniusschool in 2017 bij lange na niet meer. Komend schooljaar verhuist de school met nog slechts 60 leerlingen naar Het Kompas in Didam. “Daarmee kun je geen school in stand houden”, weet kleuterjuf Anita Teunissen. Ze werkt al sinds 1984 in Nieuw-Dijk en begon destijds in het oude kleuterschooltje.

“Begin jaren ’90 zijn we samengegaan met de basisschool. Ik heb ook de groepen 3, 4 en 5 gehad. Nu sta ik voor de groepen 1, 2 en 3. Maar in groep 1 zitten nog slechts drie kinderen. Het is voor zowel de kinderen als ons dan ook beter te fuseren met Het Kompas. Natuurlijk is het jammer dat daarmee de school uit Nieuw-Dijk vertrekt. Maar samen kun je nu eenmaal meer dan alleen.”