Aanleg glasvezel buitengebied weer stap dichterbij

MONTFERLAND – De acht Achterhoekse gemeenten maken samen met Doesburg, Zutphen en Lochem haast met de aanleg van glasvezel in het buitengebied. Met CIF, het bedrijf dat de glasvezel aanlegt, zijn goede afspraken gemaakt over een snelle aanleg van de glasvezel. Naar verwachting ontvangen alle inwoners van het buitengebied in deze elf gemeenten voor de zomer van 2017 een aanbod voor de aanleg van glasvezel.

De wethouders van de elf deelnemende gemeenten.
De wethouders van de elf deelnemende gemeenten.

De aanleg vindt plaats in het buitengebied van de gemeenten. Dat zijn gebieden waar nog geen andere breedbandvoorziening als coax of glasvezel aanwezig is. De gemeente Montferland is daarbij als laatste aan beurt. In Berkelland en Winterswijk is de vraagbundeling inmiddels begonnen.

Belang
Een goede digitale verbinding voor snel internet en storingsvrije televisie is voor iedereen bijna net zo belangrijk als elektriciteit en water. Daarom is een snelle aanleg van glasvezel van groot belang. Inwoners en bedrijven in het buitengebied profiteren van de vele voordelen die een snelle internetverbinding biedt. Bijvoorbeeld zorg op afstand, flexwerken, dataopslag in the cloud, tv on-demand en vele andere digitale diensten die dan beschikbaar komen. Nu CIF en de gemeenten goede afspraken hebben gemaakt over de aanleg van de glasvezel kunnen de eerste bewoners binnenkort van deze diensten gebruik maken.

Minimaal 50 procent van de inwoners in het buitengebied moet meedoen. Dit betekent dat ze een abonnement bij een van de dienstaanbieders moeten afnemen. De inwoners kunnen kiezen uit diensten van verschillende aanbieders. Waarschijnlijk dezelfde als nu ook op het glasvezelnetwerk actief zijn. Voor consumenten zijn dat Caiway, Solcon en Fiber. Ondernemers kunnen terecht bij de zakelijke dienstenaanbieders WeServe en CBizz. Naast een abonnement bij een dienstaanbieder betalen de bewoners een vastrechtvergoeding van 9,95 euro per maand.

CIF gaat bij de aanleg van de glasvezel niet uit van gemeentegrenzen maar van deelgebieden. De grens wordt dan bijvoorbeeld gevormd door een spoorlijn of een kanaal. Dat betekent dat sommige inwoners van de ene gemeente meegaan met de volgende gemeente. Hoe die geografische grenzen precies lopen is pas bekend op het moment dat een gemeente aan de beurt is. De inwoners krijgen daarover een brief.

Planning
CIF zet maximaal in op de aanleg van de glasvezel en de aannemer zet veel mensen en materiaal in. Maar het is een enorme klus en CIF kan niet in alle gemeenten tegelijk aan het werk. CIF werkt van oost naar west. “In Berkelland en Winterswijk worden de eerste inwoners dit jaar nog aangesloten en is het hele project afgerond in het eerste kwartaal van 2017”, vertelt Brandt Keegstra namens de gemeenten. “De verwachting is dat de vraagbundeling plaatsvindt in het eerste kwartaal van 2017 en de totale oplevering in het eerste kwartaal van 2018.”

De inwoners krijgen voor de start van de vraagbundeling een brief met uitleg en de data van informatieavonden in de buurt. Daarna kunnen ze zich aanmelden. Meer informatie is te vinden op www.glasvezelbuitenaf.nl.