40 jaar Kontaktraad: van contactorgaan tot dorpsraad

LOIL – Het begon in 1977 met een overkoepelend contactorgaan, dat de activiteiten van de vele verenigingen in Loil moest coördineren. Veertig jaar later is de Kontaktraad uitgegroeid tot een serieuze dorpsraad, die de belangen van de hele Loilse gemeenschap vertegenwoordigd. “We zijn inmiddels getransformeerd tot het college van B&W van Loil”, zegt oud-voorzitter Harrie Mom.

Mom was van 1998 tot 2014 als bestuurslid – waarvan de laatste drie jaar als voorzitter – nauw betrokken bij het reilen en zeilen van de Kontaktraad. “Ik heb de Kontaktraad in die jaren zien veranderen”, vertelt hij. “We werden steeds meer het aanspreekpunt van de gemeente, zeker na de herindeling. Vroeger vertegenwoordigden we alleen de Loilse verenigingen, nu zijn we er voor de hele dorpsgemeenschap.”

Het bestuur van de Kontaktraad in 2013, met Harrie Mom vijfde van links, voor het bord met de gerealiseerde ‘Kern met Pit’-projecten.

Dorpsplan
Zo stelde de Kontaktraad onder voorzitterschap van Mom een dorpsplan op voor de lange termijn, waarbij de hoofdthema’s worden uitgewerkt door diverse werkgroepen. Zij houden zich onder andere bezig met verkeer, veiligheid, wonen en de toekomst van de gemeenschapsgebouwen. “Eigenlijk alles wat er gebeurt voor en achter de beukenheg”, lacht Geert Wanders.

Wanders trad drie jaar geleden als voorzitter van de volleybalvereniging toe tot de Kontaktraad en is inmiddels bestuurslid. “Ik zit bovendien in de werkgroep ‘sociale samenhang’”, zegt Wanders. “Die organiseert activiteiten als BUUV en de 11 Dorpentoer, gaat in gesprek met Loilse nieuwkomers, maar houdt zich ook bezig met de toekomst van gemeenschapsgebouw ‘de Zomp’.”

Voorzieningen
De huidige ontwikkelingen rondom het gemeenschapsgebouw, de sluiting van de kerk en het voorziene clusterbeleid van de gemeente Montferland zijn op dit moment de grootste uitdagingen voor de Kontaktraad. In het verleden waren dat onder andere de dreigende sluiting van de school en de herinrichting van het kerkplein. Bij beiden was Mom nauw betrokken.

“Dat we de school (voorlopig) open hebben gehouden, zie ik als één van de hoogtepunten in het 40-jarig bestaan van de Kontaktraad”, zegt Mom. “Net als de herinrichting van het kerkplein tot een multifunctioneel dorpsplein. Dat plan lag er al jaren en is weer uit de kast gehaald toen de gemeente het riool onder de Wehlseweg wilde vervangen.”

‘Kern met Pit’
Verder nam de Kontaktraad het initiatief voor of was ze betrokken bij liefst negen ‘Kern met Pit’-projecten in Loil, zoals de vernieuwing van het schoolplein in 1997, het boek ‘Loil 2000’ en het openluchtspel in 2010. En onlangs realiseerde ze het Ommetje Loil. “Het 40-jarig bestaan van de Kontaktraad mag dan ook groots worden gevierd”, vindt Wanders. “Dat doen we zondag 10 mei met een viering in de Loilse kerk en een openluchtbrunch voor alle Loilenaren in het park.”
Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.