2500 varkens omgekomen bij grote schuurbrand in Didam

DIDAM – Bij een grote schuurbrand aan de Tatelaarweg in Didam zijn vanmiddag 2500 varkens omgekomen. De brandweer wist een tweede schuur met nog eens 1500 varkens te redden.

Brand in een schuur met 2500 varkens aan de Tatelaarweg in Didam. Foto Debby Elfrink

De melding van de brand kwam rond 16.30 uur binnen. Er was direct een enorme rookontwikkeling, die tot in de verre omgeving te zien was. Dit leidde direct tot lange files op de A12 en een enorme toestroom van mensen die kwamen kijken naar de brand. Voor heel Didam en Nieuw-Dijk werd een NL-alert uitgedaan om ramen en deuren te sluiten en afzuiging in de woning uit te zetten. Hoewel er bij de brandende schuur geen asbest aanwezig was, waarschuwde de brandweer voor de schadelijke rook. Ook vielen er tot in het centrum van Didam grote roetdelen neer.

Voor het blussen van de brand kreeg de brandweer in Didam steun van diverse eenheden uit de regio Gelderland-Midden. Het bluswater werd onder andere betrokken uit open water in de buurt van de brandende schuur. Rond 18.30 uur werd het sein brand meester gegeven. Inmiddels worden met een kraan delen van de schuur verwijderd, zodat de laatste brandhaarden kunnen worden geblust.

De oorzaak van de brand is nog niet duidelijk.